El Bosc, Font de Vida i d’Aprenentatge

Els infants necessiten jugar a l’aire lliure, gaudir de temps a la Natura, jugar al Bosc els regala un ventall infinit de propostes de descoberta, creativitat i psicomotricitat, un ventall infinit de propostes de Vida.

El Bosc és un espai ric d’elements naturals desestrucuturats que poden esdevenir tot allò que imaginin, d’aquesta manera la creativitat i la imaginació esdevenen agents actius en la interacció amb l’entorn, i el millor és que aquesta relació va madurant sense forçar-se, respectant els ritmes evolutius, els interessos i desitjos de cadascú.

Al Bosc també pren força el Joc Simbòlic ja que els infants poden representar l’estructura social des dels seus ulls a través de cabanes, pobles, ciutats, institucions públiques, privades, visibilitzant les dinàmiques ocultes que s’entrellacen entre uns i altres, aquí podem observar com se senten en relació al marc social que els envolta. També és comú representar la Vida a la Llar i la xarxa invisible que la mobilitza. Com a acompanyants de Vida, ja siguem mares, pares o mestres podem observar com se situen els infants, com se senten, estant atents a les tensions o malestar que es poden establir en els diferents sitemes en els que partiicipen, activa o passivament (passivament,en aparença).

Referent a la psicomotricitat, el Bosc ofereix els infants elements desiguals en un terreny irregular, possibilitat de pujar. baixar, saltar, córrer, saltar, agafar, per tant coordinació oculo-manual, lateralitat i equilibri, potenciant un to muscular saludable. Interacatuant amb elements tous i durs, de diferents volums i pesos, textures i temperatures.

24059576_754128468127729_5096795673610069213_o.jpgPel que fa a la psicomotricitat fina, la possibiltiat d’experimentar amb sorra, aigua, pinyes, pedres, pals, fulles, flors, molsa i crear amb ells, convida a l’ús de les mans de manera curosa i la mobilització conscient dels dits així com la focalització de l’atenció en una tasca facilitant espais de presència i concentració.

 

Els Sentits estan desperts al Bosc, més enllà de la Vista que acostuma a recollir la major part de la informació conscient que processem, la resta de sentits aquí esdevenen portes de comunicació amb l’entorn i de descoberta.

Si seguim aprofundint pell endins ens trobem en l’estat Emocional que ens desperta el Bosc, acollint tot allò que necessitem en cada moment, els ritmes accelerats que hi ha darrere d’una corredissa o brincar, fins la serenor de la calma, del silenci i la intimitat que ens envolta estenent-nos la mà a la companyia amb nosaltres mateixos o amb l’altre, el silenci compartit o la conversa, sovint còmplice de confidències que el Bosc vetllarà. El Bosc és un ecosistema cíclic, no es pot forçar, ni accelerar, ni aturar, la Vida sempre avança endavat i aquest és un dels grans aprenentatges que a mi m’ha regalat i he incorporat com un tresor.

27657735_796510217222887_5248519626942070085_n.jpg

La relació directa i quotidiana amb el Bosc ens permet establir un vincle Amoròs amb ell despertant el respecte vers la seva naturalesa i els éssers vius que l’habiten. D’aquesta manera els valors que estem descobrint d ‘Amor i Repescte vers l’altre d’una manera desinteressada ens acompanya fins a la generositat, l’altruïsme i el valor del Bé Comú, valorant la pròpia existència, l’existència de l’altre i la llibertat personal, situant-nos com a éssers individuals legítims dins una col.lectivitat. Des d’aquí neix la mirada des dels micro d’un Quark al macro Universal passant per la mirada Biocèntrica que ens convida a sortir de l’egocentrisme vital i ens alleguera desplaçant-nos de l’epicentre de l’existència, descobrint-nos com a éssers plens de Bellesa que dansem amb la Vida.

Regina Ballarín

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s